Bijzondere gast…
BIJZONDERE GAST……..
Twee ogen loeren naar binnen over de koperen stang van ons grote raam aan de kant van het Lange Voorhout. Hmmm, dat zou leuk zijn, denk ik terwijl ik naar de schuifdeur loop om de gasten te verwelkomen. Inderdaad een zeer aangename verrassing. “Trix vertelde dat ze hier heerlijk had gegeten vorige week met de kleine jongen, dus ik kom het ook ervaren”. Het is vol, alle tafels zijn bezet en ik loods mijn gasten naar tafel 4 die voor hen klaar staat. De prins gaat zitten en kijkt zijn ogen uit, hij vind ons behang geweldig. Nu dat was het ook, toen we de zaak kochten en wij piep jong (21 en 22 jaar) waren hadden we geen geld om te verbouwen en ontstond het idee van een kranten wand met kranten uit de hele wereld met daar overheen een laklaag waardoor hij wel van de vorige eeuw leek. Bij tafel 4 een krant uit Indonesië , hij zag het meteen, “kijk ben ik net geweest met Juul…… ” Brood, boter, water en de kaart en alles wordt nauwlettend gevolgd door de gasten er om heen. Ik neem meestal tournedos zegt de Prins tegen zijn tafelgenoten, lekker mals , maar nu heb ik mij laten vertellen dat er aan een entrecote iets meer smaak zit, ik vertel hem inderdaad iets meer smaak, iets andere structuur , erg lekker. Doe mij maar een entrecote medium. De zaak wordt steeds voller en er staan ook mensen te wachten in het gangpad, ik wurm mij er doorheen en zet Prins Bernard de entrecote voor en terwijl ik de wijn bijschenk en hij z’n eerste hap genomen heeft, zegt hij, nee toch niets voor mij, te hard. Ik gris het bord weg loop in hoog tempo naar achter en zie een tournedos op de klep staan voor een andere tafel. Ik roep nog tegen de chefkok, sorry, sorry maar deze heb ik NU nodig voor de Prins. En terwijl z’n tafelgenoten nog in stomme verbazing kijken wat er gebeurde staat de tournedos al voor zijn neus. De tafels erom heen krijgen het mee en kijken geamuseerd. Dan draait de Prins zich om en geeft mij een seintje ik loop naar de tafel en hij zegt, “tournedos heerlijk, maar te rood….” Geen probleem ik pak het bord en vraag de chef om hem nog even op de gril te leggen. Onderussen zit Gerard op kantoor met een natte rug en moet ik eerlijk zijn, ik ben volop aan het genieten. Als ik de tournedos inzet, buig ik mij naar de Prins en fluister ik in zijn oor iets wat streng 3 keer is scheepsrecht. Ik haal verlicht adem en ga verder met de andere gasten. Die natuurlijk nieuwsgierig zijn en willen weten wat zich aan tafel 4 afspeelt. En ook genieten want ze zitten er pal omheen. Dessert, kan ik ook Banaan Flambee krijgen? Ons motto alles kan de klant is koning zeg ik natuurlijk! Graag met een saus van Mandarine Napoleon lijkt me heerlijk. Mandarine Napoleon een mier zoete liqueur die we natuurlijk in huis hebben alleen de bananen zijn op, het regent en ik ren richting Hotel Des Indes waar ik bananen ga lenen, terwijl Johan onze oberkelner de saus maakt. Het gerecht ziet er prachtig uit qua kleur de banaan, balletje sorbet ijs en de mooie zacht oranje saus, de Prins proeft en zegt oh voor mij veel te zoet. Gehaast, nat loop ik Des Indes weer in en de Oberkelner zegt, sorry Helen maar wat zit er bij jou gasten of apen, ik zeg loop maar mee dan kan je het met eigen ogen zien…. Het gezelschap vertrekt Prins Bernard is dol enthousiast en wil Gerard ook begroeten die helemaal achter de keuken in het kokskantoortje zit te wachten tot Prins Bernard weg is, de Prins loopt achter mij aan door de keuken groet Gerard, is enthousiast en zegt ik “bel jullie van de week, ik wil jullie uitnodigen om iets speciaals voor mij te organiseren…..”
- Helenleroy 5 mei 2013 at 10:52 said:Dank je wel!
Ga ik zeker doen, ik krijg de smaak te pakken!
- Manon Brinkmanon 5 mei 2013 at 09:41 said:Wat een geweldig verhaal weer! Ik kijk uit naar het vervolg.
- Helenleroyon 5 mei 2013 at 10:53 said:Ik zie jou als mijn voorbeeld en expert!
Dank!
- Veronica on 5 mei 2013 at 19:21 said:Super leuk!
Zie het allemaal voor me, te geestig! Jij drijfnat met bananen over het Voorhout haha.
- Veronica on 5 mei 2013 at 20:16 said:Zag in dit kader van memories nog een artikel van kronikeur Victor Voorhout
over de Bistroquet waar je vader ook in genoemd werd!
Bewaar ze allemaal goed en bundel ze in een boekje!
Liefs!