Skip to content
Vedic Art

“Vedic Art does not teach how to paint.
Vedic Art is a way to remember how to paint and how art can be created.
From the very start, when we hear about the seventeen Vedic Principles of Art,
we begin to remember the whole story of life, from where we come, and where we are going.”

~ Vedic Art founder, Curt Källman ~

Wat is Vedic Art


Vedic Art is ontwikkeld door de Zweedse kunstenaar Curt Källman. Hij creëerde een methode waarin hij de academische schilderkunst combineerde met de Vedische filosofie.
De oude leer van de Vedas maakt duidelijk dat alle kennis die we nodig hebben om te creëren reeds in ons aanwezig is, het zit in onze natuur.

Doorheen 17 principes ga je op weg om deze verborgen kennis te herinneren en de natuurlijke wetten die in ons aanwezig zijn te activeren. Vedic Art is er voor iedereen; of je een opleiding gevolgd hebt of helemaal geen ervaring hebt met schilderen is van geen belang.

Curt Källman - Grondlegger Vedic Art

Curt Källman - Grondlegger Vedic Art

“Vedic Art leert je niet hoe je moet schilderen.
Vedic Art is een methode die je helpt te herinneren hoe je schildert.”

Korte geschiedenis van Vedic Art


De 17 principes van Vedic Art komen vanuit Indië, vanuit de oude leer van de Vedas. In 1974 gaf Maharishi Manesh Yogi de 17 eeuwenoude principes volgens mondelinge traditie door aan Curt Källman, met de vraag een holistische kunst methode te ontwikkelen die de oude Vedische kennis zou combineren met het proces van ‘kunst creatie’. iets wat nooit eerder werd gedaan.

Curt werkte 14 jaar met deze principes en maakte deze tot het ‘hart’ van Vedic Art. De ervaring van deze vele jaren leidde Curt naar het ontwikkelen van interpretaties en oefeningen die samen een unieke ruimte openen waarin het innerlijke potentiëel en vreugdevolle passie in het dagelijkse leven kunnen gerealiseerd worden. In 1988 was hij klaar om zijn eerste cursus aan te bieden. Sindsdien kwamen mensen vanuit Zweden en andere landen om de cursussen bij te wonen en leerden de principes kennen en gebruiken als een belangrijke stap naar de vrijheid van de innerlijke creativiteit. Na Curt’s overlijden in 2010, nam zijn zoon Johannes het indernationale coördinatorschap van Vedic Art over. Vandaag de dag zijn er veel teachers in verschillende landen die deze prachtige methode van het ontwaken van creativiteit verder verspreiden.

Basiscursus Vedic Art bij Helen

De Basis cursus Vedic Art duurt 5 dagen en elke dag worden enkele van de 17 principes van Vedic Art aangereikt.
Je maakt kennis met de Vedische principes doormiddel van teksten en verhalen met mooie schilderopdrachten.
Met de 17 principes begin je de reis naar het vinden van je creatieve expressie en ga je creëren vanuit je eigen innerlijke bron.
Je gaat vrij en volgens jouw manier schilderen zonder verwachtingen, resultaat onbelangrijk
Je kunt deelnemen zonder ooit een kwast in je hand te hebben gehad. 
We schilderen in stilte en er wordt geen duiding aan je werk gegeven.
Helen le Roy - Vedic Art teacher
Helen le Roy – Vedic Art teacher

Hoe verloopt de cursus?

 
De cursussen vinden plaats in een ontspannen sfeer en landelijke omgeving in het midden van het land.
 
Je maakt kennis met de Vedische principes doormiddel van teksten en verhalen met mooie schilderopdrachten.
Met de praktische handvatten van de 17 principes begin je de reis naar binnen en gaat je creativiteit weer stromen en creër je vanuit je eigen innerlijke bron.
Het voelt vertrouwt, we herkennen het en je gaat vrij en volgens jouw manier schilderen zonder verwachtingen, resultaat onbelangrijk.
 
Elke dag komen we samen in korte momenten en geef ik de principes één voor één door. Daarna ben je vrij om te schilderen.

Ervaringen van cursisten

“Met haar warme persoonlijkheid, humor, deskundigheid en een schat aan levenservaringen biedt Helen op liefdevolle en inspirerende wijze een veilige setting en ruimte om ieders eigen creativiteit te (her)ontdekken en te stimuleren. De cursus heb ik ervaren als heel fijn en leerzaam. Ook was het contact met de andere
cursisten hartelijk en respectvol, waarbij ruimte was voor het delen van persoonlijke verhalen en ervaringen en vele kleurrijke creaties zijn ontstaan. Met de vedische principes als basis heb ik mijn drang naar perfectie en de behoefte om meteen een meesterwerk te maken kunnen laten varen, dus heerlijk geëxperimenteerd en
sommige werken gewoon weer overgeschilderd. Niets moet, alles mag. Resultaat onbelangrijk. Ik heb ervaren dat creëren vanuit het hart veel meer bezieling, vrijheid en ruimte geeft en kon er helemaal in opgaan.  Heerlijk om zo te kunnen werken en het smaakt naar meer! – Ingrid –
 
“Weerstand was een dingetje. Mijn ervaring is dat het mogelijk is om de weerstand los te laten! Laten zijn wat er is en het laten ontstaan! Bevrijdend!” – Hannah – 
 
“Fascinerende reis van 5 dagen en dieper inzicht in mezelf gekregen.  Bedankt Helen!” – Danny –

“Wat een fantastische cursus heb ik mogen volgen bij Helen. In een verwerlkomende, relaxte sfeer, en in een heerlijke lichte atelierruimte kwamen wij gedurende 5 weken steeds op vrijdag samen. Al schilderend volgden we de 17 principes van Vedic Art. Die principes vormen de ondergrond van een persoonlijk proces, waarin ik me volledig vrij voelde en mezelf keer op keer onderdompelde in een warm kleurenbad. Ik heb het als een totale ontdekkingsreis ervaren in mezelf, maar ook buiten mij, waar ik die reis op een expressieve manier aan het doek kon toevertrouwen. Zo kreeg ik mijn innerlijke proces weer uiterlijk teruggespiegeld. Die spiegel gaf dat steeds dieper op een gelaagde manier zichtbaar terug. Helen kon dat op eigen wijze, heel vrijlatend en prettig begeleiden. Ik ben heel enthousiast en het nodigt me zeker uit om de vervolgcursus ook te gaan doen. Dankjewel lieve Helen.” – Harte groet van Carla –

“Eind juni volgde ik de basiscursus Vedic Art bij Helen le Roy. In de afgelopen jaren volgde ik bij haar alle cursussen en workshops die ze aanbiedt, en deze cursus sluit daar zo mooi op aan. Een soort verlengde of verdieping van de andere cursussen ook over het creatieproces. Wat een bijzondere cursus! Ik had allang niet geschilderd. Gelukkig hoorde ik dat goed kunnen schilderen helemaal niet van belang is bij Vedic Art. Schilderen is het middel niet het doel. Zo bijzonder hoe de opbouw en inhoud van Vedic Art, me onbevangen liet creëren – schilderen in dit geval – waarbij het niet gaat om de uitkomst of het resultaat. Het gaat juist om het creatieproces, het schilderen zelf, en anders kijken naar een schildering, niet alleen ‘Het is mooi/ ik vind het niet mooi’ maar echt te kijken en ervaren wat een schildering met me doet, de kleuren en bv. de beweging in een schilderij. Ook merkte ik tijdens de dagen dat het schilderen als vanzelf ontstond – zonder me ermee te bemoeien – De verdiepende lessen waren kort en inzichtgevend waarna er een voorstel kwam om te gaan schilderen, dat paste steeds zo goed bij waar ik dan was in het proces, met alle ruimte om het naar eigen invulling uit te voeren, een hele open opdracht die ruimte en vrijheid geeft aan wat er ontstaat. De ruimte waar de cursus gegeven werd was ook erg inspirerend, in een boerderij in een landelijke omgeving met een bos aan de overkant waar ik veel gewandeld heb tussendoor. Ook fijn dat er tijdens de cursus ruimte is om op je eigen moment pauze te nemen en even te gaan wandelen en te lunchen wanneer je wil. Ik ben heel benieuwd hoe deze cursus gaat doorwerken op andere gebieden in mijn leven met betrekking tot creatie situaties : ) Heel veel dank voor deze cursus Helen, Ik ben nu al benieuwd naar de vervolgcursus!”
– Liefs Babette –
Vedic Art Zeist
PHOTO-2022-06-28-12-47-42
IMG-3853 (1)
Atelier Helen Le Roy Zeist
review 1
review 2
review 3
review 4

Painting is an act of freedom!

Vedic Art nodigt uit om wakker te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen proces in de creativiteit en ook in het leven.
Tijdens het schilderen ervaar je het creatie proces ten volle en kom je steeds meer thuis bij jezelf.
 
We schilderen in stilte en er wordt niet vergeleken, niet geoordeeld en geen duiding aan je werk gegeven.
 
Het gaat over jouw reis, jouw avontuur en over jouw binnenste wat naar buiten wil komen.
Helen le Roy - Vedic Art - 17 principes (2)
Dag 5 Vedic Art (1)
Vedic Art door Helen le Roy (1)
PHOTO-2022-05-13-14-30-29 (1)

Praktisch

De basiscursus is 5 dagen van 10.00 tot 16.00 uur
* Introductiedag 18 mei 2024
* Overige data volgen nog.
*Wil je eerst een dagje meedoen om te kijken of deze cursus wat voor je is, dan kun je 18 mei 2024 meedoen met de introductiedag.
 
De vervolgcursus is een verdieping van de basiscursus.
De vervolgcursus is 5 dagen van 10.00 tot 16.00 uur
* Vervolgcursus: 
Datum volgt
 

* De basiscursus is 325,-
* De vervolgcursus is ook 325,-

* Incl. koffie en thee
* Excl. basismaterialen deze zelf meenemen
* Lunch zelf meebrengen

Een introductiedag is 95,-
(Als je er daarna voor kiest om de hele basiscursus deel te nemen wordt dit bedrag natuurlijk in mindering gebracht op de cursuskosten)
* Incl. koffie en thee
* Excl. basismaterialen deze zelf meenemen
* Lunch zelf meebrengen

Locatie:
Zeist (Kampweg 120, Bedrijventerrein)

Heb je vragen en/of wil je je aanmelden neem dan contact met me op 0653260256 en via mail naar info@helenleroy.nl of meld je aan via onderstaande button.

Basismaterialen

◊ notitieboek
◊ schetspapier of blok, A5 formaat is groot genoeg
◊ kleurpotloden (optioneel)
◊ pastelkrijt, mag maar moet niet
◊ acrylverf: zwart, wit en minimum 5 kleuren die je mooi vindt
◊ 4 canvasdoeken van minimum 50×60 (Action, Xenos …)
◊ minstens 1 zeer klein schilderdoekje (het kleinste dat je kan vinden)
◊ 2 grote doeken van ongeveer 60×80
◊ je kan ook kiezen voor acrylpapier in plaats van canvas
  of je kan dit meebrengen als extra reservemateriaal
◊ penselen voor acryl: 2 dik, 3 tussenformaat, 2 dun
◊ keukensponsjes (om achtergrond te schilderen)
◊ keukenrol of vod, sterke lijm,
◊ palet of oud bordje, Afscheurpalet is handig, tape (indien je verkiest op papier te werken)
◊ schort of oud hemd

Atelier Helen le Roy